Ha Keleti Éva neve esetleg sokak számára nem is cseng ismerősen, a következő képek minden bizonnyal ismerősek lesznek:

Fotók: Keleti Éva

A sort még lehetne folytatni sok-sok közismert képpel, a napokban 80. születésnapját ünneplő Keleti Éva életmű-kiállításán mégsem az igazán ismert fotók kerültek a falra, a 100 képnek kb. 70 százaléka a nagyközönség számára új.

És talán pont ez teszi egészen döbbenetessé az élményt, ugyanis a képeket végignézve egyiknél sem merül fel az emberben, hogy na, hát ez azért nem egy olyan  jól sikerült darab, épp ellenkezőleg, minden egyes kép tökéletes. El tudom képzelni, hogy ez Keleti Éva számára is különleges élmény lehetett, ahogy a képeket válogatva Szarka Klára (a kiállítási kurátora) egyre olyan képekre mutatott rá, amik korábban az alkotó számára kevésbé tűntek jónak vagy érdekesnek.

A Zárórában volt egy beszélgetés tavaly Keleti Évával, ahol arról beszélt, hogy az egész munkássága arról szól, hogy az utókor ne felejtse el azokat az embereket, akik egykor fontosak és közismertek voltak, legalább a fotóik révén maradjanak meg a köztudatban. Ugyanakkor azt is kimondta, és ez nem lehetett egyszerű vallomás, hogy abban egész biztos, hogy őt el fogják felejteni az emberek.

Erről azt gondolom, hogy fotói révén a fotográfus is fennmarad. Lehet, hogy nem fogják tudni a nevét, ahogy a fotóin szereplő régi színészek, táncosok némelyike is ma már csak egy arc, nevet nem tudunk kapcsolni hozzá. De egy fotó, ha jó, mindig többről szól, benne van az alkotója is, benne van a lélek, ha talán nem is úgy, ahogy egykor az indiánok hitték, hogy a fotó rabul ejti a lefotózott lelkét - de mégis, valami átörökül minden egyes képpel, és ezt az évek, évtizedek se fogják teljesen kitörölni.

Persze a fotósok között is vannak "sztárok", akiket többen ismernek, akikre jól emlékszünk. Érdekes (bár persze érthető) módon a magyar fotósok között csupa olyan hírességet tudunk felsorolni, akik elhagyták hazánkat és külföldön váltak sikeressé, világhírűvé. Ilyen Robert Capa, Lucien Hervé, André Kertész, Brassai, Martin Munkácsi, hogy így hirtelen csak a legismertebbeket soroljam el.

Számomra ebbe a névsorba illik (pl. Jónás Pál és Vadas Ernő mellett) Keleti Éva is. És hogy mások számára is, azt mindennél jobban bizonyítja a tegnapi megnyitón megjelent rengeteg ember, akik a hőség ellenére is összegyűltek, hogy Évát köszöntsék, ünnepeljék, szeressék.

Látogatható: 2011. augusztus 26. - szeptember 25.

Budapest Galéria
1056 Budapest, Szabad sajtó út 5.

Fotók: Bolla Eszter, 2011